Problémás lovak

Problémás lovak

 

„Problémás ló? Olyan nálunk nincs! Csak XY néha nem adja a lábát, ellép felszálláskor, csak pipázva vagy bódítva lehet körmölni, mindentől megijed terepen, vagy harap a hevederre, csizmára… De amúgy nincs vele gond…”

 Bemutatóimon a helyszínen elérhető lovakat szoktam sokszor használni. Azért, hogy az erőszakmentes kiképzés lépcsőit kellően illusztrálva tudjam megjeleníteni – no meg azért is, hogy bemutassam, hogy a korrekció működik és nem is vesz igénybe olyan sok időt –, gyakran ún. „problémás” lovat szoktam kérni. Gyakran kaptam a fentihez hasonló választ a lovardákban. Úgy tűnik, a lovak körül megforduló szakemberek és szabadidős lovasok gyakran nem is fogják fel, hogy valami nem úgy működik, ahogy kéne, vagy működhetne másképp is egy lóval kapcsolatban. Inkább évekig tolerálnak kellemetlenségeket, sőt nehézségeket is, holott a megfelelő módszerrel pár órás, ill. rövid, de gyakran ismételt foglalkozások segítségével ezek mind megszüntethetők, felülírhatók.

 Ha az alábbiak közül valamelyikkel találkoznak mindennapjaikban lovaik körül, akkor problémás lovuk van:

 

Nem lehet megsimogatni, megérinteni a fejét, fülét

Nem lehet megnyírni

Nem viseli el az állatorvosi kezeléseket

Nem adja a lábát

Nem lehet lemosni

Nem lehet megkörmölni

Nem megy fel a futóba

Felszálláskor ellép

Nem lehet vele terepen lovagolni (haza fut)

Megijed tárgyaktól, hangoktól lovardában és/vagy terepen

Harap

Rúg

Agresszíven viselkedik bokszban és/vagy karámban, legelőn, lovaglás közben

 

A szükséges foglalkozások száma egyrészt a kitűzött céltól és a probléma súlyosságától, másrészt a ló tanulási képességétől is függ. A részletekért hívjon a 06-30-6612085-ös telefonszámon, ill. a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.